Kako odabrati cipele

 

Nema goreg osjećaja od onoga kada shvatite da savršene cipele koje ste isprobali u dućanu nisu dovoljno udobne za nošenje. Slijedi praktičan vodič koji će vam pomoći odabrati najbolje cipele. Nemojte ga zaboraviti prilikom sljedećeg šopinga!

 

Čarape

Kada kupujete cipele, svakako ih isprobajte s onom vrstom čarapa s kojom ćete ih nositi. Možete u njima otići u kupovinu ili ih ponesite u torbici.

Duljina

Cipela treba biti otprilike jedan centimetar dulja od vašeg stopala kako bi nožni prsti imali prostora i kako biste izbjegli trenje. Izmjerite duljinu stopala od pete do vrha najduljeg prsta i upamtite: to možda nije vaš palac!

Širina

Cipela treba prianjati uz najširi dio stopala kako vam trenjem ne bi nažuljala stopalo, pa pripazite da vas nigdje ne pritišće. Ako ne možete migoljiti nožnim prstima, cipela je preuska.

Dubina

Gornjište ne smije pritiskati gornji dio stopala, pogotovo na vrhu stopala. Takav pritisak može uzrokovati iritaciju kože, probleme s noktima i grčeve u nožnim prstima. Dubina cipele je dobra ako možete saviti stopalo.

Pete

Cipela treba čvrsto prianjati uz petu stopala, pogotovo u sportskoj obući. Ako je peta nestabilna, stopalo se pomiče pa vam je hod neuravnotežen što uzrokuje bolove u lukovima stopala i iritaciju kože.

Tabanica

Važno je odabrati tabanicu ili cipelu s anatomski oblikovanom tabanicom koja će pružati podršku stopalu na pravim mjestima. Cipele s tabanicama koje se mogu izvaditi su vrlo praktične: možete ih izvaditi i zamijeniti anatomskim ortopedskim ulošcima, ili ih izvaditi i tako stopalu koje preko dana natiče omogućiti više prostora.

Podstava

Podstava cipele treba biti glatka, bez namreškanih dijelova ili istaknutih šavova. To pomaže spriječiti iritaciju ili oštećivanje kože.

Gornjište

Bez obzira na vrstu materijala od kojega je napravljeno, pripazite da je gornjište fleksibilno i da ne sputava kretanje stopala. Važno je misliti i na prozračnost materijala, tako da vam se stopala ne pregriju i ne stvaraju neugodne mirise.

Potplat

Materijal potplata treba biti lagan i izdržljiv i treba dobro prianjati uz tlo. Pokušajte odabrati cipele koje će vas zaštititi od kamenčića i drugih predmeta na tlu koji bi vam mogli ozlijediti stopalo.

Vezanje

Ako je moguće, odaberite cipele s vezicama, čičkom ili kopčama tako da ih možete prilagoditi svojim potrebama.

Veličina

Stopala nam se posve formiraju s 18 godina, ali njihova veličina i oblik mogu se promijeniti s godinama ili zbog trudnoće. Oblik i prianjanje cipele također može utjecati na to. Stoga je najbolje izabrati ugodne cipele u kojima će stopalu biti udobno.

Isprobavanje

Uvijek isprobajte obje cipele: stopala većine osoba malo se razlikuju u veličini pa odaberite veličinu prema većem stopalu. Stopalo vam se raširi kada na njega oslonite težinu tijela pa obavezno ustanite. Cipele je uvijek dobro kupovati poslijepodne ili uvečer kad su vam stopala malo veća zbog cjelodnevnog opterećenja.

Mali trik

I na kraju, obavezno prošećite dućanom u cipelama – čak ni najmekši materijal ne jamči savršenu udobnost kad su vam stopala u pokretu. Cipele biste trebali nositi barem 10 - 15 minuta, stoga cipelu koja vas zaista zanima ostavite na jednom stopalu i isprobajte druge modele, a pri tome što više hodajte po dućanu.