Gimnastika za stopalaPovratite snagu i fleksibilnost umornim stopalima ovom rutinom od devet vježbi.
 

1. Stanite uspravno i rasporedite težinu tijela. Prebacite težinu tijela na pete pa skvrčite nožne prste prema dolje. Ispružite ih i ponovite 10 puta. Ova je vježba dobra za općenito jačanje, ali i za opuštanje grčeva u nožnim prstima ili tabanima. 

2. Stopalo položite na ručnik na podu. Povucite ručnik nožnim prstima. Ponovite pet puta pa promijenite nogu. Kad vam se stopalo navikne na ovu vježbu, možete je otežati tako da na ručnik stavite knjigu ili neki drugi predmet slične težine.

3. Sjednite na stolicu ili stolčić i tabanom protrljajte potkoljenicu suprotne noge: počevši od koljena spustite se do gležnja pa obrnuto. Ponovite 20 puta. To pomaže ublažiti napetost oko potkoljenične kosti i povećava fleksibilnost stopala koje masira.

4. Kotrljajte lopticu ispod stopala dvije minute. To masira dno stopala i može umanjiti nelagodu i grčeve, bol u listu ili napetost luka stopala.

5. Lezite na pod i oslonite nogu na jastuk u visini lista. Rotirajte nogu 10 puta u smjeru kazaljke na satu pa obrnuto. Ponovite drugom nogom.

6. Iz istog položaja kao u 5. koraku, zamislite da vam je nožni palac olovka i “ispišite” brojeve od 1 do 10. Isprobajte s oba stopala.

7. Iz početnog položaja 5. vježbe rukama primate stopalo u vertikalnom položaju (nožni prsti gore, peta dolje). Napnite gležanj i usmjerite nožne prste prema sebi pa ponovite u suprotnom smjeru. Ponovite 10 puta.

8. Stavite 10 sitnih predmeta (ne oštrih –pikule su idealne, ali i novčići su dobri) na pod. Dohvatite svaki predmet tako da ga podignete nožnim prstima i ubacite u posudu. Kako bi vam radili svi nožni prsti, isprobajte ovu vježbu i s olovkom.

9. Vježbanje završite tako da ustanete pa se 10 puta podignite i spustite na vrhovima nožnih prstiju (stopala neka vam budu skupljena).