Tijekom trudnoće


Stopala u trudnoći

Povećanje tjelesne težine u trudnoći može promijeniti način hodanja i ponekad uzrokovati probleme sa stopalima, kao što su naborana koža i kurje oči. Također, ako stopala ne mogu pravilno podržavati tijelo, može doći do bolova u koljenima, kukovima i donjem dijelu leđa.

Kako se brinuti o stopalima tijekom trudnoće
Obuća s niskom petom i uložak s jastučićima mogu pomoći ublažiti neugodu, kao i nošenje obuće s umecima od gela koji apsorbiraju udarce prilikom hodanja. Tijekom trudnoće uobičajeno je da se veličina stopala poveća za jedan do dva broja, tako da vodite računa o tome da nosite obuću ispravne veličine.

Tretiranje suhe, naborane kože zahtijeva redovitu njegu stopala. Kamen plovučac, rašpica ili krema za piling mogu pomoći u uklanjanju mrtvih stanica i poticanju ponovnog rasta nove, zdrave kože. Svakodnevno nanošenje hidratantne kreme poboljšava elastičnost kože i sprečava suhoću i ogrubjelost koji mogu uzrokovati nastanak kurjih očiju i zadebljale, tvrde kože.

U posljednjem se tromjesečju osobito preporučuje podizanje nogu tijekom dana, kako bi se ublažili umor i naticanje. Krema ili osvježavajući sprej mogu povratiti tonus i energiju stopala i nogu. Umjerena tjelovježba, kao što su plivanje i šetanje, idealna je za poboljšanje cirkulacije i mišićnog tonusa, dok prehrana siromašna soli smanjuje naticanje.