Gljivična infekcija noktiju


Što uzrokuje gljivičnu infekciju noktiju?

Onihomikoza, gljivična infekcija noktiju, čest je zdravstveni problem koji uzrokuje određena vrsta gljivice. Gljivice se mogu širiti s osobe na osobu izravnim kontaktom ili preko tepiha, čarapa, cipela. Ti mikroorganizmi rastu i šire se u vlažnom i toplom okruženju, kao što su javni tuševi, teretane ili bazeni. Također, vlažno i tamno okruženje u obući može uzrokovati rast gljivica na noktima.

Kako izgleda gljivična infekcija noktiju?
Zdravi su nokti glatki, ružičaste boje i imaju tanku bijelu prugu na vršku; s druge strane, gljivična infekcija mijenja boju i izgled nokta. Isprva zahvaća mali dio nokta i mijenja mu boju, no nokat potom može poprimiti bijelu, žutu do smeđu, čak i crnu boju. Ako se ne liječi, infekcija se može proširiti dublje u nokat, zbog čega će on postati zadebljan ili ljuskav, što će uzrokovati bolove i neugodu. U nekim se slučajevima nokat može odvojiti. Vrlo je važno liječiti gljivičnu infekciju nokta kako se ne bi proširila na veću površinu ili na druge nokte stopala. Posavjetujte se s liječnikom ili upotrijebite posebne proizvode namijenjene liječenju infekcije.

Kako liječiti gljivičnu infekciju nokta
Kako bi se spriječila gljivična infekcija nokta, uvijek štitite stopala od izravnog kontakta s podom u javnim bazenima, tuševima i svlačionicama, tako da nosite natikače ili japanke. 

Također, uvijek nastojte održavati stopala suhima nošenjem obuće koja diše te čarapa koje upijaju znoj i koje redovito mijenjate, osobito u toplije vrijeme.

Liječenje gljivične infekcije nokta može dugo trajati i zahtijeva mnogo truda kako se ne bi zarazili i zdravi nokti na prstima:

  •  Uvijek perite ruke nakon kontakta sa zaraženim noktom.
  •  Sterilizirajte alat upotrijebljen za pedikuru.
  • Ne upotrebljavajte lakove za nokte i umjetne nokte jer pridonose rastu i širenju gljivica.

 

Za liječenje blage gljivične infekcije nokta možete upotrijebiti proizvode koji stvaraju nepogodno okruženje za gljivice, što će ukloniti problem i spriječiti širenje infekcije.

Saznajte više o Schollovim tretmanima za gljivična oboljenja noktiju